Musikalisk form och formdelar

Annons
1
Formdelars benämning
Bokstavsbräde
2
Formdelars innebörd
Flervalsfrågor Svår
3
Formdelar fördjupning
Frågor med fritextsvar Svår
4
Formdelar - gissa ordet
Spara
Kommentera
Dela

Senaste händelserna i detta spel

Någon hade problem på nivå 1. Formdelars benämning.
2023-05-26 09:13 efter 19 sekunders spelande.
Någon fick ut alla orden på nivå 1. Formdelars benämning.
2023-05-24 18:14 efter 2 minuters spelande.
Någon hade problem på nivå 1. Formdelars benämning.
2023-05-23 08:58 efter 8 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 1. Formdelars benämning.
2023-05-22 15:43 efter 20 minuters spelande.
Någon hade problem på nivå 1. Formdelars benämning.
2023-05-22 15:23 efter 5 sekunders spelande.
Någon fick ut alla orden på nivå 1. Formdelars benämning.
2023-05-22 15:20 efter 2 minuters spelande.
Någon fick ut alla orden på nivå 1. Formdelars benämning.
2023-05-22 15:18 efter 4 minuters spelande.
Någon hade problem på nivå 1. Formdelars benämning.
2023-05-22 15:14 efter 7 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 1. Formdelars benämning.
2023-05-17 14:10 efter 7 minuters spelande.
Någon hade problem på nivå 1. Formdelars benämning.
2023-05-17 12:16 efter 3 sekunders spelande.
Annons

Genom övningen lär du dig om olika formdelar som finns i låtar, vad de heter och hur de fungerar.

Spelet Musikalisk form och formdelar

Instruktioner till Musikalisk form och formdelar

Genom övningen lär du dig om olika formdelar som finns i låtar, vad de heter och hur de fungerar. Du möter de olika formdelarna: intro, vers, brygga, refräng, mellanspel, sticket, a capella, solo och outro. Genom att öva på vad dessa formdelar heter och betyder blir det enklare för dig att urskilja vilken del som är vilken vid aktivt musiklyssnande.

1. Formdelars benämning

BokstavsbrädeBokstavsbräde - Nivån innehåller 9 ord och alla tränas varje spelomgång. Spelaren visas ett bräde bestående av bokstäver i ett rutnät och ska dra med muspekaren eller fingret över bokstäverna tills ordet hittats. Orden som ska hittas är förlagda på brädet som läsbara ord och de listas i klartext bredvid ordbrädet. Klarar eleven att hitta alla sökta orden har spelomgången vunnits. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta orden - och spelaren får försöka klara nivån igen.

2. Formdelars innebörd

FlervalsfrågorFlervalsfrågor - Nivån innehåller 9 frågor och alla tränas varje spelomgång. Till varje fråga får spelaren tre svarsalternativ. Endast ett av dessa är rätt. Det gäller för spelaren att hitta det rätta alternativet. Eleven har 3 hjärtan (extraliv) som räddar eleven. Det finns ingen tidsgräns. När eleven valt alla rätta svar har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta svaren - och spelaren får försöka klara nivån igen.

3. Formdelar fördjupning

Frågor med fritextsvarFrågor med fritextsvar - Nivån innehåller 9 frågor och alla tränas varje spelomgång. Eleven måste skriva det rätta svaret helt själv och har 3 försök på sig att skriva rätt ord eller mening i varje uppgifts textfält som inte är skiftlägeskänsliga. Eleven får feedback på varje knapptryckning för att underlätta att skriva rätt svar. Vid korrekt inmatning blir texten grön och vid felaktig blir texten röd. Det finns ingen tidsgräns. När eleven skrivit alla rätta svar har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta svaren - och spelaren får försöka klara nivån igen.

4. Formdelar - gissa ordet

Gissa ordGissa ord - Nivån innehåller 9 ord, men det visas max 1 ord per spelomgång. Här gäller det för eleven att hitta det sökta ordet eller meningen genom att föreslå bokstäver från alfabetet. Om den föreslagna bokstaven finns i det efterfrågade ordet fylls bokstaven in på rätt plats i luckorna. Om bokstaven inte finns i ordet så smäller en ballong. Klarar eleven att gissa rätt bokstäver och hitta ordet innan alla 5 ballonger tar slut har spelrundan vunnits. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas det rätta ordet - och spelaren får försöka klara nivån igen.

Beräkning av kunskapspoäng

Varje avklarad spelnivå ger 1 kunskapspoäng i Musikalisk form och formdelar. Maximala antalet poäng (4 kunskapspoäng) uppnås när du klarat alla 4 nivåer. En bronsmedalj får du när du klarat en nivå 2 gånger och en silvermedalj efter 5 klarade omgångar. En guldmedalj får du när du klarat en nivå 10 gånger. I spelet Musikalisk form och formdelar kan du totalt få 4 guldmedaljer. Man får endast kunskapspoäng för nivåer som inte klarats av förut, dvs de nivåer ovan som inte är gröna. Även när du har klarat av en nivå kan du fortsätta träna på den nivån, men det ger då inga kunskapspoäng.

Mer från spelskaparen

Ytterligare spelinformation

Ämne
Musik
Målgrupp
Årskurs 4 - Årskurs 6
Övar
Musikalisk form Form Formdelar Vers Refräng
Spelskapare
En användare (id 169109)
Uppdaterat
2022-02-08
Publicerat online
2022-02-09
Unikt id
14849
Sparat av
0-5 användare
Operativsystem
Webbläsare
Pris
Gratis

Recensioner

3,8
Totalt 15
5
8
4
1
3
3
2
1
1
2

Rapportera

Om du hittar ett stavfel eller annat som borde rättas till får du gärna ta kontakt med spelskaparen eller oss på Elevspel.

Skriv en kommentar nedan för att kontakta spelskaparen eller

Kommentarer


(Visas inte - endast för svar)
E
Elevspel
Vad tycker du om det här spelet?
Skriv en kommentar och berätta för andra besökare vad du tycker!

Fler fördelar med plusmedlemskap