Svenska bär

Annons
1
Vilka bär?
flervalsfrågor
2
Länka ihop bär och bild
3
Vilka bär?
memory
4
Vilka bär?
gissa ord
5
Vilka bär?
bokstavsbräde
6
Vilka bär?
fritextsvar, Frågor med fritextsvar
Spara
Kommentera
Dela

Senaste händelserna i detta spel

Någon fick 4 missar på nivå 4. Vilka bär? (gissa ord).
9 timmar sedan efter 20 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 4. Vilka bär? (gissa ord).
9 timmar sedan efter 10 sekunders spelande.
Någon fick 4 missar på nivå 4. Vilka bär? (gissa ord).
9 timmar sedan efter 19 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 4. Vilka bär? (gissa ord).
9 timmar sedan efter 10 sekunders spelande.
Någon fick 4 missar på nivå 4. Vilka bär? (gissa ord).
9 timmar sedan efter 24 sekunders spelande.
Någon fick 1 miss på nivå 4. Vilka bär? (gissa ord).
9 timmar sedan efter 9 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 4. Vilka bär? (gissa ord).
9 timmar sedan efter 6 sekunders spelande.
Någon fick alla rätt på nivå 2. Länka ihop bär och bild.
9 timmar sedan efter 41 sekunders spelande.
Någon fick alla rätt på nivå 2. Länka ihop bär och bild.
9 timmar sedan efter 38 sekunders spelande.
Någon fick 20 drag på nivå 3. Vilka bär? (memory).
9 timmar sedan efter 45 sekunders spelande.
Annons

Eleverna ska lära sig känna igen och stava olika svenska bär.

Spelet Svenska bär

Instruktioner till Svenska bär

Syftet med spelet är att svenska som andraspråkselever ska bekanta sig med vanliga svenska bär. De ska kunna skilja dem åt och kunna stava namnen på de olika bären.

1. Vilka bär? (flervalsfrågor)

FlervalsfrågorFlervalsfrågor - Nivån innehåller 8 frågor (varav alla har bild) och alla tränas varje spelomgång. Till varje fråga får spelaren tre svarsalternativ. Endast ett av dessa är rätt. Det gäller för spelaren att hitta det rätta alternativet. Eleven har 3 hjärtan (extraliv) som räddar eleven. Det finns ingen tidsgräns. När eleven valt alla rätta svar har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta svaren - och spelaren får försöka klara nivån igen.

2. Länka ihop bär och bild

Länka ihopLänka ihop - Nivån innehåller 8 frågor (varav alla har bild) och alla tränas varje spelomgång. Spelarens uppgift är att länka ihop de 8 frågorna i de färgade rutorna med de mest passande svaren bland de vita rutorna. Varje färgad ruta kan bara länkas ihop med en vit ruta och tvärtom. Eleven får feedback på sina länkningar före inlämning och har 3 försök på sig att få alla länkar rätt. Det finns ingen tidsgräns. När eleven länkat alla rutor rätt har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta länkarna - och spelaren får försöka klara nivån igen.

3. Vilka bär? (memory)

MemoryMemory - Nivån innehåller 8 par (bestående av ord som paras ihop med bilder) och alla tränas varje spelomgång. Elevens uppgift är att hitta två kort som hör ihop. Hittas två spelkort som hör ihop tas de bort från spelplanen. Spelomgången är klar när alla 8 kortpar har hittats och memoryt har tömts på spelkort. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas vilka kortpar som hör ihop - och spelaren får försöka klara nivån igen.

4. Vilka bär? (gissa ord)

Gissa ordGissa ord - Nivån innehåller 8 ord, men det visas max 1 ord per spelomgång. Här gäller det för eleven att hitta det sökta ordet eller meningen genom att föreslå bokstäver från alfabetet. Om den föreslagna bokstaven finns i det efterfrågade ordet fylls bokstaven in på rätt plats i luckorna. Om bokstaven inte finns i ordet så brister ett hjärta. Klarar eleven att gissa rätt bokstäver och hitta ordet innan alla 5 hjärtan tar slut har spelrundan vunnits. På sista försöket aktiveras en knapp så att spelaren kan få en ledtråd till ordet som gissas. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas det rätta ordet - och spelaren får försöka klara nivån igen.

5. Vilka bär? (bokstavsbräde)

BokstavsbrädeBokstavsbräde - Nivån innehåller 8 ord och alla tränas varje spelomgång. Spelaren visas ett bräde bestående av bokstäver i ett rutnät och ska dra med muspekaren eller fingret över bokstäverna tills ordet hittats. Orden som ska hittas är förlagda på brädet som läsbara ord och de listas i klartext bredvid ordbrädet. Klarar eleven att hitta alla sökta orden har spelomgången vunnits. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta orden - och spelaren får försöka klara nivån igen.

6. Vilka bär? (fritextsvar)

Frågor med fritextsvarFrågor med fritextsvar - Nivån innehåller 8 frågor (varav alla har bild) och alla tränas varje spelomgång. Eleven måste skriva det rätta svaret helt själv och har 3 försök på sig att skriva rätt ord eller mening i varje uppgifts textfält som inte är skiftlägeskänsliga. Eleven får feedback på varje knapptryckning för att underlätta att skriva rätt svar. Vid korrekt inmatning blir texten grön och vid felaktig blir texten röd. Det finns ingen tidsgräns. När eleven skrivit alla rätta svar har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta svaren - och spelaren får försöka klara nivån igen.

Beräkning av kunskapspoäng

Varje avklarad spelnivå ger 1 kunskapspoäng i Svenska bär. Maximala antalet poäng (6 kunskapspoäng) uppnås när du klarat alla 6 nivåer. En bronsmedalj får du när du klarat en nivå 2 gånger och en silvermedalj efter 5 klarade omgångar. En guldmedalj får du när du klarat en nivå 10 gånger. I spelet Svenska bär kan du totalt få 6 guldmedaljer. Man får endast kunskapspoäng för nivåer som inte klarats av förut, dvs de nivåer ovan som inte är gröna. Även när du har klarat av en nivå kan du fortsätta träna på den nivån, men det ger då inga kunskapspoäng.

Liknande spel

Bär, frukter och grönsaker
Svenska som andraspråk

Ytterligare spelinformation

Ämne
Svenska som andraspråk
Målgrupp
Årskurs 3 - Årskurs 6
Övar
Spelskapare
Raderad användare
Uppdaterat
2022-09-15
Publicerat online
2020-03-18
Unikt id
11147
Sparat av
5-10 användare
Operativsystem
Webbläsare
Pris
Gratis

Recensioner

4.1
Totalt 574
5
378
4
55
3
37
2
25
1
79

Rapportera

Om du hittar ett stavfel eller annat som borde rättas till får du gärna ta kontakt med spelskaparen eller oss på Elevspel.

Skriv en kommentar nedan för att kontakta spelskaparen eller

Kommentarer


(Visas inte - endast för svar)
Det finns totalt 2 kommentarer om detta kunskapsspel.

Anonym
10 november 2023 17:15
De är jätte roligt på. Minecraft matte och bär!
Anonym
22 april 2022 10:37
Jag tycker det är lite svårt men det är roligt 👍👍👍👍👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

Fler fördelar med plusmedlemskap