Svenska ordspråk och talesätt

Annons
1
Ordspråk
Länka ihop Svår
2
Vilket ord passar?
Lucktext Svår
3
Talesätt
Länka ihop
4
Välj rätt ord!
Lucktext Svår
Spara
Kommentera
Dela

Senaste händelserna i detta spel

Någon hade problem på nivå 2. Vilket ord passar?.
2024-07-12 16:24 efter 1 sekunds spelande.
Någon hade problem på nivå 2. Vilket ord passar?.
2024-07-12 16:24 efter 6 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 2. Vilket ord passar?.
2024-07-12 16:24 efter 2 minuters spelande.
Någon hade problem på nivå 1. Ordspråk (Länka ihop).
2024-07-11 16:46 efter 35 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 1. Ordspråk (Länka ihop).
2024-07-11 16:43 efter 3 minuters spelande.
Någon hade problem på nivå 1. Ordspråk (Länka ihop).
2024-07-10 14:52 efter 2 minuters spelande.
Någon hade problem på nivå 1. Ordspråk (Länka ihop).
2024-07-09 17:35 efter 3 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 4. Välj rätt ord!.
2024-07-07 16:59 efter 2 sekunders spelande.
Någon fick alla rätt på nivå 4. Välj rätt ord!.
2024-07-07 16:59 efter 1 minuts spelande.
Någon hade problem på nivå 4. Välj rätt ord!.
2024-07-07 16:58 efter 2 minuters spelande.
Annons

Här tränar man ordspråk och talesätt. Kan fungera som en extraövning eller som en del av svensk språkhistoria.

Spelet Svenska ordspråk och talesätt

Instruktioner till Svenska ordspråk och talesätt

Träna ordspråk och talesätt genom att para ihop med rätt förklaring. Lucktext för ytterligare träning.

1. Ordspråk (Länka ihop)

Länka ihopLänka ihop - Nivån innehåller 14 frågor, men det visas max 10 uppgifter per spelomgång. Spelarens uppgift är att länka ihop de 10 frågorna i de färgade rutorna med de mest passande svaren bland de vita rutorna. Varje färgad ruta kan bara länkas ihop med en vit ruta och tvärtom. Eleven får feedback på sina länkningar före inlämning och har 3 försök på sig att få alla länkar rätt. Frågorna har talsyntes på svenska. Svaren har talsyntes på svenska. Det finns ingen tidsgräns. När eleven länkat alla rutor rätt har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta länkarna - och spelaren får försöka klara nivån igen.

2. Vilket ord passar?

LucktextLucktext - Nivån innehåller 10 lucktext och alla tränas varje spelomgång. Lucktexternas ordning slumpas varje spelomgång. I spelet får eleven 10 uppgifter med texter där vissa ord eller tal dolts. Dessa ord eller tal har ersatts med fält där eleven antingen ska fylla i rätt ord, eller välja rätt ord i en lista. Ibland visas ett frågetecken ? efter fältet - om spelaren klickar på det så visas en ledtråd till vad som efterfrågas. Eleven har 3 försök på sig att skriva rätt ord i spelets luckor. En lucktext kräver oftast att läsaren förstår sammanhanget i texten för att kunna fylla i rätt ord. Det kan därför vara nödvändigt att läsa texten flera gånger. Lucktexterna har talsyntes på svenska. Det finns ingen tidsgräns. När eleven fyllt i alla luckor rätt har spelomgången klarats. Är någon lucka för svår går det att klicka på knappen Avbryt - då visas vad som ska stå i alla luckor - och spelaren får försöka klara lucktexten igen.

3. Talesätt

Länka ihopLänka ihop - Nivån innehåller 15 frågor, men det visas max 10 uppgifter per spelomgång. Spelarens uppgift är att länka ihop de 10 frågorna i de färgade rutorna med de mest passande svaren bland de vita rutorna. Varje färgad ruta kan bara länkas ihop med en vit ruta och tvärtom. Eleven får feedback på sina länkningar före inlämning och har 3 försök på sig att få alla länkar rätt. Frågorna har talsyntes på svenska. Svaren har talsyntes på svenska. Det finns ingen tidsgräns. När eleven länkat alla rutor rätt har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta länkarna - och spelaren får försöka klara nivån igen.

4. Välj rätt ord!

LucktextLucktext - Nivån innehåller 8 lucktext och alla tränas varje spelomgång. Lucktexternas ordning slumpas varje spelomgång. I spelet får eleven 8 uppgifter med texter där vissa ord eller tal dolts. Dessa ord eller tal har ersatts med fält där eleven antingen ska fylla i rätt ord, eller välja rätt ord i en lista. Ibland visas ett frågetecken ? efter fältet - om spelaren klickar på det så visas en ledtråd till vad som efterfrågas. Eleven har 3 försök på sig att skriva rätt ord i spelets luckor. En lucktext kräver oftast att läsaren förstår sammanhanget i texten för att kunna fylla i rätt ord. Det kan därför vara nödvändigt att läsa texten flera gånger. Lucktexterna har talsyntes på svenska. Det finns ingen tidsgräns. När eleven fyllt i alla luckor rätt har spelomgången klarats. Är någon lucka för svår går det att klicka på knappen Avbryt - då visas vad som ska stå i alla luckor - och spelaren får försöka klara lucktexten igen.

Beräkning av kunskapspoäng

Varje avklarad spelnivå ger 1 kunskapspoäng i Svenska ordspråk och talesätt. Maximala antalet poäng (4 kunskapspoäng) uppnås när du klarat alla 4 nivåer. En bronsmedalj får du när du klarat en nivå 2 gånger och en silvermedalj efter 5 klarade omgångar. En guldmedalj får du när du klarat en nivå 10 gånger. I spelet Svenska ordspråk och talesätt kan du totalt få 4 guldmedaljer. Man får endast kunskapspoäng för nivåer som inte klarats av förut, dvs de nivåer ovan som inte är gröna. Även när du har klarat av en nivå kan du fortsätta träna på den nivån, men det ger då inga kunskapspoäng.

Mer från spelskaparen

Ytterligare spelinformation

Ämne
Svenska
Målgrupp
Årskurs 7 - Årskurs 9
Spelskapare
En användare (id 310759)
Uppdaterat
2024-02-20
Publicerat online
2024-02-20
Unikt id
18438
Sparat av
0-5 användare
Operativsystem
Webbläsare
Pris
Gratis

Recensioner

3.4
Totalt 32
5
15
4
2
3
4
2
3
1
8

Rapportera

Om du hittar ett stavfel eller annat som borde rättas till får du gärna ta kontakt med spelskaparen eller oss på Elevspel.

Skriv en kommentar nedan för att kontakta spelskaparen eller

Kommentarer


(Visas inte - endast för svar)
E
Elevspel
Vad tycker du om det här spelet?
Skriv en kommentar och berätta för andra besökare vad du tycker!

Fler fördelar med plusmedlemskap