Verb i fokus - Ordklasser

Annons
1
Verb
Välj verbet, Flervalsfrågor Svår
2
Finn alla verb
Bokstavsbräde
3
Lucktext
Skriv verbet Svår
4
Gissa verbet
1 gissning, Gissa ord Svår
5
Lista ut verbet på 6 försök
Hittad bokstav måste användas, Mastermind Svår
Spara
Kommentera
Dela

Senaste händelserna i detta spel

Någon hade problem på nivå 1. Verb (Välj verbet).
2 minuter sedan efter 6 sekunders spelande.
En elev hade problem på nivå 3. Lucktext (Skriv verbet).
42 minuter sedan efter 2 sekunders spelande.
En elev hade problem på nivå 5. Lista ut verbet på 6 försök (Hittad bokstav måste användas).
1 timme sedan efter 2 sekunders spelande.
En elev hade problem på nivå 5. Lista ut verbet på 6 försök (Hittad bokstav måste användas).
1 timme sedan efter 2 minuters spelande.
En elev fick 1 miss på nivå 4. Gissa verbet (1 gissning).
1 timme sedan efter 6 sekunders spelande.
En elev hade problem på nivå 4. Gissa verbet (1 gissning).
1 timme sedan efter 19 sekunders spelande.
En elev hade problem på nivå 4. Gissa verbet (1 gissning).
1 timme sedan efter 6 sekunders spelande.
En elev hade problem på nivå 4. Gissa verbet (1 gissning).
1 timme sedan efter 3 sekunders spelande.
En elev hade problem på nivå 4. Gissa verbet (1 gissning).
1 timme sedan efter 9 sekunders spelande.
En elev hade problem på nivå 4. Gissa verbet (1 gissning).
1 timme sedan efter 5 sekunders spelande.
Annons

Vilka ord är verb? Du ska plocka ut de ord som är verb i dessa svenska meningar.

Spelet Verb i fokus - Ordklasser

Instruktioner till Verb i fokus - Ordklasser

Vilka ord är verb?
Du ska plocka ut de ord som är verb.
Olika övningar och olika nivåer, men alla fokuserar på vanliga svenska verb. Du ska välja ut vilket ord som är verb från alternativ, finna verben i ett bokstavsbräde, fylla i rätt verb i lucktexter samt gissa vilket verb som söks.

1. Verb (Välj verbet)

FlervalsfrågorFlervalsfrågor - Nivån innehåller 10 frågor och alla tränas varje spelomgång. Till varje fråga får spelaren tre svarsalternativ. Endast ett av dessa är rätt. Det gäller för spelaren att hitta det rätta alternativet. Eleven har 3 hjärtan (extraliv) som räddar eleven. Det finns ingen tidsgräns. När eleven valt alla rätta svar har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta svaren - och spelaren får försöka klara nivån igen.

2. Finn alla verb

BokstavsbrädeBokstavsbräde - Nivån innehåller 29 ord, men det visas max 10 ord per spelomgång. Spelaren visas ett bräde bestående av bokstäver i ett rutnät och ska dra med muspekaren eller fingret över bokstäverna tills ordet hittats. Orden som ska hittas är förlagda på brädet som enradiga ord och de listas i klartext bredvid ordbrädet. Klarar eleven att hitta alla sökta orden har spelomgången vunnits. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta orden - och spelaren får försöka klara nivån igen.

3. Lucktext (Skriv verbet)

LucktextLucktext - Nivån innehåller 10 lucktext och alla tränas varje spelomgång. Lucktexternas ordning slumpas varje spelomgång. I spelet får eleven 10 uppgifter med texter där vissa ord eller tal dolts. Dessa ord eller tal har ersatts med fält där eleven antingen ska fylla i rätt ord, eller välja rätt ord i en lista. Ibland visas ett frågetecken ? efter fältet - om spelaren klickar på det så visas en ledtråd till vad som efterfrågas. Eleven har 4 försök på sig att skriva rätt ord i spelets luckor som är skiftlägeskänsliga. En lucktext kräver oftast att läsaren förstår sammanhanget i texten för att kunna fylla i rätt ord. Det kan därför vara nödvändigt att läsa texten flera gånger. Det finns ingen tidsgräns. När eleven fyllt i alla luckor rätt har spelomgången klarats. Är någon lucka för svår går det att klicka på knappen Avbryt - då visas vad som ska stå i alla luckor - och spelaren får försöka klara lucktexten igen.

4. Gissa verbet (1 gissning)

Gissa ordGissa ord - Nivån innehåller 29 ord, men det visas max 1 ord per spelomgång. Här gäller det för eleven att hitta det sökta ordet eller meningen genom att föreslå bokstäver från alfabetet. Om den föreslagna bokstaven finns i det efterfrågade ordet fylls bokstaven in på rätt plats i luckorna. Om bokstaven inte finns i ordet så smäller en ballong. Klarar eleven att gissa rätt bokstäver och hitta ordet innan alla 2 ballonger tar slut har spelrundan vunnits. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas det rätta ordet - och spelaren får försöka klara nivån igen.

5. Lista ut verbet på 6 försök (Hittad bokstav måste användas)

MastermindMastermind - Nivån innehåller 26 ord, men det visas max 1 ord per spelomgång. Elevens mål är att lösa kodordet på maximalt 6 gissningar. För varje gissning får eleven veta om bokstaven ingår i ordet (gul), om den också är på rätt plats (grön) eller om den inte ingår alls (grå). De ord spelaren gissar kontrolleras mot vår ordbok i Svenska, vilket betyder att varje gissning måste vara ett giltigt ord. De hittade (gröna) bokstäverna måste användas i nästa gissning, vilket gör det lite svårare. Klarar spelaren att lösa ordkoden och får fram det gömda ordet innan de 6 gissningarna tar slut har spelomgången vunnits. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas det rätta ordet - och spelaren får försöka klara nivån igen.

Beräkning av kunskapspoäng

Varje avklarad spelnivå ger 1 kunskapspoäng i Verb i fokus - Ordklasser. Maximala antalet poäng (5 kunskapspoäng) uppnås när du klarat alla 5 nivåer. En bronsmedalj får du när du klarat en nivå 2 gånger och en silvermedalj efter 5 klarade omgångar. En guldmedalj får du när du klarat en nivå 10 gånger. I spelet Verb i fokus - Ordklasser kan du totalt få 5 guldmedaljer. Man får endast kunskapspoäng för nivåer som inte klarats av förut, dvs de nivåer ovan som inte är gröna. Även när du har klarat av en nivå kan du fortsätta träna på den nivån, men det ger då inga kunskapspoäng.

Liknande spel

Ytterligare spelinformation

Ämne
Svenska
Målgrupp
Årskurs 3 - Årskurs 6
Spelskapare
Raderad användare
Uppdaterat
2022-05-17
Publicerat online
2016-10-11
Unikt id
5194
Sparat av
20-30 användare
Operativsystem
Webbläsare
Pris
Gratis

Recensioner

3.8
Totalt 1 477
5
878
4
135
3
106
2
62
1
296

Rapportera

Om du hittar ett stavfel eller annat som borde rättas till får du gärna ta kontakt med spelskaparen eller oss på Elevspel.

Skriv en kommentar nedan för att kontakta spelskaparen eller

Kommentarer


(Visas inte - endast för svar)
Det finns totalt 8 kommentarer om detta kunskapsspel.

K
Kraken
3 maj 2023 09:12
fin alla verb det heter hitta alla verb
E
Daniel Lind
17 maj 2022 10:03
Anonym: Vilken nivå? Jag hittar inget som är "omöjligt" att lista ut. Btw, jag lade till en ny högsta spelnivå som är extra svår.
Anonym
16 maj 2022 17:34
man borde få en ledtråd på vad ni vill ha annars är det omöjligt det finns ju flera ord! :( :( :(
Anonym
11 december 2019 13:03
Leka och lek är två former av samma verb. Lek är ett imperativ av verbet.
Anonym
13 september 2018 14:21
Det är TRÅKIGT eftersom man aldrig klarar det. Bara om man skriver små bokstäver. En enda stor bokstav och allt famlat.;(
E
Daniel Lind
5 december 2017 11:51
Booiiii: Tack för din feedback. Det ska vara fixat nu. Kontakta gärna oss på Elevspel om du hittar något annat som är fel.
B
Booiiii
4 december 2017 13:08
När man ska skriva in ordet på 3:an så kan man inta ha stor bokstav men den blir det en då. Så jag fick jättemycket fel på den. Det sög
S
Stina
14 mars 2017 22:25
Hej!Kan ni vara snälla och ändra i första fältet där man ska välja vilket ord som är ett verb: blomma, blåtira eller blommade. Blomma och blommade är två former av samma verb!

Fler fördelar med plusmedlemskap