Verb i fokus - Ordklasser

Annons
1
Verb
Välj verbet, Flervalsfrågor Svår
2
Finn alla verb
Bokstavsbräde
3
Lucktext
Skriv verbet Svår
4
Gissa verbet
1 gissning, Gissa ord Svår
5
Lista ut verbet på 6 försök
Hittad bokstav måste användas, Mastermind Svår
Spara
Kommentera
Dela

Senaste händelserna i detta spel

Någon fick 6 gissningar på nivå 5. Lista ut verbet på 6 försök (Hittad bokstav måste användas).
12 timmar sedan efter 9 minuters spelande.
Någon hade problem på nivå 5. Lista ut verbet på 6 försök (Hittad bokstav måste användas).
12 timmar sedan efter 7 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 4. Gissa verbet (1 gissning).
12 timmar sedan efter 11 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 1. Verb (Välj verbet).
17 timmar sedan efter 46 sekunders spelande.
En elev hade problem på nivå 3. Lucktext (Skriv verbet).
17 timmar sedan efter 27 sekunders spelande.
En elev hade problem på nivå 3. Lucktext (Skriv verbet).
17 timmar sedan efter 46 sekunders spelande.
En elev hade problem på nivå 3. Lucktext (Skriv verbet).
17 timmar sedan efter 40 sekunders spelande.
En elev hade problem på nivå 3. Lucktext (Skriv verbet).
17 timmar sedan efter 57 sekunders spelande.
En elev hade problem på nivå 3. Lucktext (Skriv verbet).
17 timmar sedan efter 1 minuts spelande.
En elev hade problem på nivå 3. Lucktext (Skriv verbet).
18 timmar sedan efter 1 minuts spelande.

Vilka ord är verb? Du ska plocka ut de ord som är verb i dessa svenska meningar.

Spelet Verb i fokus - Ordklasser

Instruktioner till Verb i fokus - Ordklasser

Vilka ord är verb?
Du ska plocka ut de ord som är verb.
Olika övningar och olika nivåer, men alla fokuserar på vanliga svenska verb. Du ska välja ut vilket ord som är verb från alternativ, finna verben i ett bokstavsbräde, fylla i rätt verb i lucktexter samt gissa vilket verb som söks.

Nivå 1

FlervalsfrågorFlervalsfrågor - På varje nivå får du upp till tio frågor med eller utan bilder, video och ljud. Till varje fråga får du två eller tre svarsalternativ. Endast ett av dessa är rätt. Det gäller för dig att hitta det rätta svaret. Om du gissar fel får du försöka igen, men du kommer inte att få några kunskapspoäng för den omgången.

Nivå 2

BokstavsbrädeBokstavsbräde - På varje nivå får du upp till tio ord som skall hittas på ett bräde bestående av bokstäver i ett rutnät. Du ska dra med muspekaren eller med fingret tills det eftersökta ordet hittas. Du får hitta orden i vilken ordning du själv vill. När du hittat alla ord får du ett kunskapspoäng. Har du problem kan du klicka på knappen Avbryt. Spelskaparen har valt hur orden skall placeras på brädet, vilket kan vara läsbara ord, enradiga ord, krökta ord eller svårlästa ord. Dessutom kan spelskaparen ha valt att listan med de efterfrågade orden ska ha omkastade bokstäver i orden. Då bör du börja med att kasta om dem tills du hittar det rätta ordet som du sen får markera på brädet. Ibland visas det en ledtråd istället för ordet i listan och ibland visas bara maskerade bokstäver.

Nivå 3

LucktextLucktext - I spelet får du se en text där vissa ord eller siffror tagits bort. Dessa har ersatts med fält där du antingen ska fylla i rätt ord, eller välja rätt ord i en lista. Ibland visas ett frågetecken efter fältet - om du klickar på frågetecknet så visas en ledtråd. En lucktext kräver oftast att du förstår sammanhanget i texten för att kunna fylla i rätt ord. Det kan därför vara nödvändigt att läsa texten flera gånger. Ibland får du skriva fel maximalt tre gånger per fråga. På fjärde försöket klassas frågan som felaktigt besvarad.

Nivå 4

Gissa ordGissa ord - Här gäller det att hitta det sökta ordet eller meningen genom att föreslå bokstäver i alfabetet. Om den föreslagna bokstaven finns i det efterfrågade ordet fylls bokstaven in på rätt plats i luckorna. Om bokstaven inte finns i ordet så smäller en ballong eller så brister ett hjärta. Klarar du att gissa rätt bokstäver och hitta ordet innan alla ballonger / hjärtan tar slut har du vunnit. Ibland finns det ledtrådar som hjälper dig att gissa ordet och ibland behöver du klara spelnivån inom en viss tid.

Nivå 5

MastermindMastermind - Ditt mål är att lösa kodordet inom det givna antalet gissningar. För varje gissning får du veta om bokstaven ingår i ordet (gul), om den också är på rätt plats (grön) eller om den inte ingår alls (grå). Om spelskaparen valt att göra spelnivån svårare matchas de ord du gissar mot någon av våra ordböcker i svenska (SAOL v14) eller engelska, vilket betyder att varje gissning måste vara ett giltigt ord. Klarar du att lösa ordkoden och får fram det gömda ordet innan alla gissningar tar slut har du vunnit spelomgången. Ibland kan du behöva klara spelnivån inom en viss tid och ibland måste du använda de hittade (gröna) bokstäverna i nästa gissning.

Beräkning av kunskapspoäng

Varje avklarad spelnivå ger 1 kunskapspoäng i Verb i fokus - Ordklasser. Maximala antalet poäng (5 kunskapspoäng) uppnås när du klarat alla 5 nivåer. En bronsmedalj får du när du klarat en nivå 2 gånger och en silvermedalj efter 5 klarade omgångar. En guldmedalj får du när du klarat en nivå 10 gånger. I spelet Verb i fokus - Ordklasser kan du totalt få 5 guldmedaljer. Man får endast kunskapspoäng för nivåer som inte klarats av förut, dvs de nivåer ovan som inte är gröna. Även när du har klarat av en nivå kan du fortsätta träna på den nivån, men det ger då inga kunskapspoäng.

Liknande spel

Annons

Ytterligare spelinformation

Ämne
Svenska
Målgrupp
Årskurs 3 - Årskurs 6
Övar
Verb Ordklasser
Spelskapare
Raderad användare
Uppdaterat
2022-05-17
Publicerat online
2016-10-11
Unikt id
5194
Sparat av
20-30 användare
Operativsystem
Webbläsare
Pris
Gratis

Recensioner

3,9
Totalt 1 200
5
715
4
114
3
87
2
46
1
238

Rapportera

Om du hittar ett stavfel eller annat som borde rättas till får du gärna ta kontakt med spelskaparen eller oss på Elevspel.

Skriv en kommentar nedan för att kontakta spelskaparen eller

Kommentarer


(Visas inte - endast för svar)
Det finns totalt 7 kommentarer om detta kunskapsspel.

D
Daniel Lind
17 maj 2022 10:03
Anonym: Vilken nivå? Jag hittar inget som är "omöjligt" att lista ut. Btw, jag lade till en ny högsta spelnivå som är extra svår.
Anonym
16 maj 2022 17:34
man borde få en ledtråd på vad ni vill ha annars är det omöjligt det finns ju flera ord! :( :( :(
A
Anonym
11 december 2019 13:03
Leka och lek är två former av samma verb. Lek är ett imperativ av verbet.
Anonym
13 september 2018 14:21
Det är TRÅKIGT eftersom man aldrig klarar det. Bara om man skriver små bokstäver. En enda stor bokstav och allt famlat.;(
D
Daniel Lind
5 december 2017 11:51
Booiiii: Tack för din feedback. Det ska vara fixat nu. Kontakta gärna oss på Elevspel om du hittar något annat som är fel.
Annons
B
Booiiii
4 december 2017 13:08
När man ska skriva in ordet på 3:an så kan man inta ha stor bokstav men den blir det en då. Så jag fick jättemycket fel på den. Det sög
S
Stina
14 mars 2017 22:25
Hej!Kan ni vara snälla och ändra i första fältet där man ska välja vilket ord som är ett verb: blomma, blåtira eller blommade. Blomma och blommade är två former av samma verb!

Fler fördelar med plusmedlemskap