Straff och brott

Annons
1
Hitta orden i brädet
Bokstavsbräde
2
Hitta orden i memoryt
3
Vilket alternativ stämmer
Flervalsfrågor
4
Skriv orden
Lucktext Svår
5
Rättegång - begrepp
Memory
6
Rättegång - vad passar
Flervalsfrågor
Spara
Kommentera
Dela

Senaste händelserna i detta spel

En elev fick ut alla orden på nivå 1. Hitta orden i brädet.
2 sekunder sedan efter 2 minuters spelande.
En elev fick alla rätt på nivå 3. Vilket alternativ stämmer.
23 sekunder sedan efter 2 minuters spelande.
En elev hade problem på nivå 2. Hitta orden i memoryt.
1 minut sedan efter 1 sekunds spelande.
En elev fick 5 drag på nivå 2. Hitta orden i memoryt.
1 minut sedan efter 14 sekunders spelande.
En elev fick 32 drag på nivå 5. Rättegång - begrepp.
1 minut sedan efter 2 minuters spelande.
En elev fick ut alla orden på nivå 1. Hitta orden i brädet.
2 minuter sedan efter 1 minuts spelande.
En elev fick 5 drag på nivå 2. Hitta orden i memoryt.
2 minuter sedan efter 16 sekunders spelande.
En elev fick alla rätt på nivå 3. Vilket alternativ stämmer.
2 minuter sedan efter 44 sekunders spelande.
En elev fick 5 drag på nivå 2. Hitta orden i memoryt.
2 minuter sedan efter 15 sekunders spelande.
En elev fick 4 drag på nivå 2. Hitta orden i memoryt.
2 minuter sedan efter 12 sekunders spelande.
Annons

Kunskaper om olika brott i Sverige och vilka påföljder de får.

Spelet Straff och brott

Instruktioner till Straff och brott

Träna kunskaperna om lag och rätt i Sverige. Träna på olika sätt genom memory, flervalsalternativ m.m.

1. Hitta orden i brädet

BokstavsbrädeBokstavsbräde - Nivån innehåller 10 ord och alla tränas varje spelomgång. Spelaren visas ett bräde bestående av bokstäver i ett rutnät och ska dra med muspekaren eller fingret över bokstäverna tills ordet hittats. Orden som ska hittas är förlagda på brädet som läsbara ord och de listas i klartext bredvid ordbrädet. Klarar eleven att hitta alla sökta orden har spelomgången vunnits. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta orden - och spelaren får försöka klara nivån igen.

2. Hitta orden i memoryt

MemoryMemory - Nivån innehåller 13 par (bestående av likadana ord som paras ihop med varandra), men det visas max 3 par per spelomgång. Elevens uppgift är att hitta två kort som hör ihop. Hittas två spelkort som hör ihop tas de bort från spelplanen. Spelomgången är klar när alla 3 kortpar har hittats och memoryt har tömts på spelkort. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas vilka kortpar som hör ihop - och spelaren får försöka klara nivån igen.

3. Vilket alternativ stämmer

FlervalsfrågorFlervalsfrågor - Nivån innehåller 13 frågor, men det visas max 10 uppgifter per spelomgång. Till varje fråga får spelaren tre svarsalternativ. Endast ett av dessa är rätt. Det gäller för spelaren att hitta det rätta alternativet. Eleven har 3 hjärtan (extraliv) som räddar eleven. Det finns ingen tidsgräns. När eleven valt alla rätta svar har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta svaren - och spelaren får försöka klara nivån igen.

4. Skriv orden

LucktextLucktext - Nivån innehåller 12 lucktext, men det visas max 10 lucktexter per spelomgång. Lucktexternas ordning slumpas varje spelomgång. I spelet får eleven 10 uppgifter med texter där vissa ord eller tal dolts. Dessa ord eller tal har ersatts med fält där eleven antingen ska fylla i rätt ord, eller välja rätt ord i en lista. Ibland visas ett frågetecken ? efter fältet - om spelaren klickar på det så visas en ledtråd till vad som efterfrågas. Eleven har 3 försök på sig att skriva rätt ord i spelets luckor. En lucktext kräver oftast att läsaren förstår sammanhanget i texten för att kunna fylla i rätt ord. Det kan därför vara nödvändigt att läsa texten flera gånger. Det finns ingen tidsgräns. När eleven fyllt i alla luckor rätt har spelomgången klarats. Är någon lucka för svår går det att klicka på knappen Avbryt - då visas vad som ska stå i alla luckor - och spelaren får försöka klara lucktexten igen.

5. Rättegång - begrepp

MemoryMemory - Nivån innehåller 10 par (bestående av likadana ord som paras ihop med varandra) och alla tränas varje spelomgång. Elevens uppgift är att hitta två kort som hör ihop. Hittas två spelkort som hör ihop tas de bort från spelplanen. Spelomgången är klar när alla 10 kortpar har hittats och memoryt har tömts på spelkort. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas vilka kortpar som hör ihop - och spelaren får försöka klara nivån igen.

6. Rättegång - vad passar

FlervalsfrågorFlervalsfrågor - Nivån innehåller 10 frågor och alla tränas varje spelomgång. Till varje fråga får spelaren tre svarsalternativ. Endast ett av dessa är rätt. Det gäller för spelaren att hitta det rätta alternativet. Eleven har 3 hjärtan (extraliv) som räddar eleven. Det finns ingen tidsgräns. När eleven valt alla rätta svar har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta svaren - och spelaren får försöka klara nivån igen.

Beräkning av kunskapspoäng

Varje avklarad spelnivå ger 1 kunskapspoäng i Straff och brott. Maximala antalet poäng (6 kunskapspoäng) uppnås när du klarat alla 6 nivåer. En bronsmedalj får du när du klarat en nivå 2 gånger och en silvermedalj efter 5 klarade omgångar. En guldmedalj får du när du klarat en nivå 10 gånger. I spelet Straff och brott kan du totalt få 6 guldmedaljer. Man får endast kunskapspoäng för nivåer som inte klarats av förut, dvs de nivåer ovan som inte är gröna. Även när du har klarat av en nivå kan du fortsätta träna på den nivån, men det ger då inga kunskapspoäng.

Liknande spel

Lag och rätt i Sverige
Samhällskunskap

Mer från spelskaparen

Källkritik
Samhällskunskap
Samisk religion
Religionskunskap
Begrepp inom ekonomi
Samhällskunskap
Stava talen
Svenska

Ytterligare spelinformation

Ämne
Samhällskunskap
Målgrupp
Årskurs 4 - Årskurs 6
Övar
Lag och rätt Straffmyndig
Spelskapare
En användare (id 204467)
Uppdaterat
2021-09-20
Publicerat online
2021-09-20
Unikt id
14022
Sparat av
10-20 användare
Operativsystem
Webbläsare
Pris
Gratis

Recensioner

3.9
Totalt 374
5
226
4
31
3
29
2
12
1
76

Rapportera

Om du hittar ett stavfel eller annat som borde rättas till får du gärna ta kontakt med spelskaparen eller oss på Elevspel.

Skriv en kommentar nedan för att kontakta spelskaparen eller

Kommentarer


(Visas inte - endast för svar)
Det finns totalt 2 kommentarer om detta kunskapsspel.

Anonym
4 februari 2023 11:40
lika bra för nybörjare som proffs
Anonym
7 mars 2022 14:38
Jeg tycker det er jätte bra spel
Mest spelade
 1. Hänga gubbe
  Svenska
 2. Kodord
  Svenska
 3. Ordjakt
  Svenska
 4. Tangentbordsträning
  Dator och media
 5. Klockan
  Matematik
Annons

Fler fördelar med plusmedlemskap