J-ljudet åk 5

Annons
1
Hitta orden
lätt, Bokstavsbräde
2
Hitta orden
medel, Bokstavsbräde
3
Hitta orden
svår, Bokstavsbräde
4
Välj rätt stavning
Flervalsfrågor
5
Stava orden korrekt
Frågor med fritextsvar Svår
6
Gissa ordet
lätt Svår
7
Gissa ordet
svår Svår
8
Vilket ord?
medel, Mastermind
Annons
Spara
Kommentera
Dela

Senaste händelserna i detta spel

Någon hade problem på nivå 1. Hitta orden (lätt).
16 timmar sedan efter 3 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 4. Välj rätt stavning.
21 timmar sedan efter 20 sekunders spelande.
En elev fick ut alla orden på nivå 3. Hitta orden (svår).
2024-06-18 21:23 efter 5 minuters spelande.
Någon hade problem på nivå 1. Hitta orden (lätt).
2024-06-17 09:28 efter 20 sekunders spelande.
En elev hade problem på nivå 6. Gissa ordet (lätt).
2024-06-13 10:55 efter 24 sekunders spelande.
En elev hade problem på nivå 6. Gissa ordet (lätt).
2024-06-13 10:54 efter 20 sekunders spelande.
En elev hade problem på nivå 6. Gissa ordet (lätt).
2024-06-13 10:54 efter 41 sekunders spelande.
En elev hade problem på nivå 6. Gissa ordet (lätt).
2024-06-13 10:53 efter 34 sekunders spelande.
En elev hade problem på nivå 3. Hitta orden (svår).
2024-06-13 10:48 efter 17 sekunders spelande.
En elev hade problem på nivå 5. Stava orden korrekt.
2024-06-13 10:48 efter 28 sekunders spelande.

Svenska: Träna stavning av j-ljudet. Hitta orden, välj rätt stavning och stava orden korrekt.

Spelet J-ljudet åk 5

Instruktioner till J-ljudet åk 5

J-ljudet stavas oftast med j före hård vokal. Exempel: jobba, jaga

J-ljudet stavas oftast med g före mjuk vokal. Exempel: göra, gitarr

J-ljudet kan också stavas med dj, gj, hj och lj. Exempel: djungel, gjuta, hjärta, ljus

I slutet av ord stavas ofta j-ljudet med g efter l och r. Exempel: berg, borg, älg, alg

Ovanstående regler gäller oftast men inte alltid. Här ser du några exempel på undantag när j-ljudet stavas med j, trots att det är före mjuk vokal: järn, jeans, jycke

Här får du öva på hur j-ljudet stavas. Välj mellan övningar som: hitta orden, välj rätt stavning, stava orden korrekt, gissa ordet och mastermind.

1. Hitta orden (lätt)

BokstavsbrädeBokstavsbräde - Nivån innehåller 35 ord, men det visas max 10 ord per spelomgång. Spelaren visas ett bräde bestående av bokstäver i ett rutnät och ska dra med muspekaren eller fingret över bokstäverna tills ordet hittats. Orden som ska hittas är förlagda på brädet som läsbara ord och de listas i klartext bredvid ordbrädet. Klarar eleven att hitta alla sökta orden har spelomgången vunnits. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta orden - och spelaren får försöka klara nivån igen.

2. Hitta orden (medel)

BokstavsbrädeBokstavsbräde - Nivån innehåller 35 ord, men det visas max 10 ord per spelomgång. Spelaren visas ett bräde bestående av bokstäver i ett rutnät och ska dra med muspekaren eller fingret över bokstäverna tills ordet hittats. Orden som ska hittas är förlagda på brädet som krökta ord och de listas i klartext bredvid ordbrädet. Klarar eleven att hitta alla sökta orden har spelomgången vunnits. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta orden - och spelaren får försöka klara nivån igen.

3. Hitta orden (svår)

BokstavsbrädeBokstavsbräde - Nivån innehåller 35 ord, men det visas max 10 ord per spelomgång. Spelaren visas ett bräde bestående av bokstäver i ett rutnät och ska dra med muspekaren eller fingret över bokstäverna tills ordet hittats. Orden som ska hittas är förlagda på brädet som svårlästa ord och de listas i klartext bredvid ordbrädet. Klarar eleven att hitta alla sökta orden har spelomgången vunnits. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta orden - och spelaren får försöka klara nivån igen.

4. Välj rätt stavning

FlervalsfrågorFlervalsfrågor - Nivån innehåller 12 frågor, men det visas max 10 uppgifter per spelomgång. Till varje fråga får spelaren tre svarsalternativ. Endast ett av dessa är rätt. Det gäller för spelaren att hitta det rätta alternativet. Eleven har 3 hjärtan (extraliv) som räddar eleven. Det finns ingen tidsgräns. När eleven valt alla rätta svar har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta svaren - och spelaren får försöka klara nivån igen.

5. Stava orden korrekt

Frågor med fritextsvarFrågor med fritextsvar - Nivån innehåller 12 frågor, men det visas max 10 uppgifter per spelomgång. Eleven måste skriva det rätta svaret helt själv och har 3 försök på sig att skriva rätt ord eller mening i varje uppgifts textfält som inte är skiftlägeskänsliga. Eleven får feedback på varje knapptryckning för att underlätta att skriva rätt svar. Vid korrekt inmatning blir texten grön och vid felaktig blir texten röd. Det finns ingen tidsgräns. När eleven skrivit alla rätta svar har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta svaren - och spelaren får försöka klara nivån igen.

6. Gissa ordet (lätt)

Gissa ordGissa ord - Nivån innehåller 35 ord, men det visas max 1 ord per spelomgång. Här gäller det för eleven att hitta det sökta ordet eller meningen genom att föreslå bokstäver från alfabetet. Om den föreslagna bokstaven finns i det efterfrågade ordet fylls bokstaven in på rätt plats i luckorna. Om bokstaven inte finns i ordet så brister ett hjärta. Klarar eleven att gissa rätt bokstäver och hitta ordet innan alla 6 hjärtan tar slut har spelrundan vunnits. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas det rätta ordet - och spelaren får försöka klara nivån igen.

7. Gissa ordet (svår)

Gissa ordGissa ord - Nivån innehåller 35 ord, men det visas max 1 ord per spelomgång. Här gäller det för eleven att hitta det sökta ordet eller meningen genom att föreslå bokstäver från alfabetet. Om den föreslagna bokstaven finns i det efterfrågade ordet fylls bokstaven in på rätt plats i luckorna. Om bokstaven inte finns i ordet så brister ett hjärta. Klarar eleven att gissa rätt bokstäver och hitta ordet innan alla 3 hjärtan tar slut har spelrundan vunnits. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas det rätta ordet - och spelaren får försöka klara nivån igen.

8. Vilket ord? (medel)

MastermindMastermind - Nivån innehåller 35 ord, men det visas max 1 ord per spelomgång. Elevens mål är att lösa kodordet på maximalt 6 gissningar. För varje gissning får eleven veta om bokstaven ingår i ordet (gul), om den också är på rätt plats (grön) eller om den inte ingår alls (grå). Orden spelaren gissar behöver inte vara ord som existerar i någon ordbok. Klarar spelaren att lösa ordkoden och får fram det gömda ordet innan de 6 gissningarna tar slut har spelomgången vunnits. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas det rätta ordet - och spelaren får försöka klara nivån igen.

Beräkning av kunskapspoäng

Varje avklarad spelnivå ger 1 kunskapspoäng i J-ljudet åk 5. Maximala antalet poäng (8 kunskapspoäng) uppnås när du klarat alla 8 nivåer. En bronsmedalj får du när du klarat en nivå 2 gånger och en silvermedalj efter 5 klarade omgångar. En guldmedalj får du när du klarat en nivå 10 gånger. I spelet J-ljudet åk 5 kan du totalt få 8 guldmedaljer. Man får endast kunskapspoäng för nivåer som inte klarats av förut, dvs de nivåer ovan som inte är gröna. Även när du har klarat av en nivå kan du fortsätta träna på den nivån, men det ger då inga kunskapspoäng.

Liknande spel

Mer från spelskaparen

Ytterligare spelinformation

Ämne
Svenska
Målgrupp
Årskurs 4 - Årskurs 6
Spelskapare
En användare (id 278185)
Uppdaterat
2022-12-05
Publicerat online
2022-12-05
Unikt id
16199
Sparat av
5-10 användare
Operativsystem
Webbläsare
Pris
Gratis

Recensioner

3.7
Totalt 138
5
76
4
13
3
14
2
5
1
30

Rapportera

Om du hittar ett stavfel eller annat som borde rättas till får du gärna ta kontakt med spelskaparen eller oss på Elevspel.

Skriv en kommentar nedan för att kontakta spelskaparen eller

Kommentarer


(Visas inte - endast för svar)
E
Elevspel
Vad tycker du om det här spelet?
Skriv en kommentar och berätta för andra besökare vad du tycker!

Fler fördelar med plusmedlemskap