Träna på ord med Tj-ljudet

Annons
1
Tj-ljudet
Bokstavsbräde
2
Tj-ljudet
Länka ihop med beskrivning Svår
3
Tj-ljudet
Bokstavsbräde med ledtråd Svår
4
Tj-ljudet, gissa ordet
5 gissningar
5
Knäck koden
5 gissningar, giltiga ord, Mastermind Svår
6
Lucktext med TJ-ljudet
Svår
7
Tj-ljudsmemory
Ord med uppläst ord
Annons
Spara
Kommentera
Dela

Senaste händelserna i detta spel

Någon hade problem på nivå 1. Tj-ljudet (Bokstavsbräde).
14 timmar sedan efter 42 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 2. Tj-ljudet (Länka ihop med beskrivning).
18 timmar sedan efter 23 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 1. Tj-ljudet (Bokstavsbräde).
18 timmar sedan efter 3 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 6. Lucktext med TJ-ljudet.
19 timmar sedan efter 13 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 6. Lucktext med TJ-ljudet.
19 timmar sedan efter 31 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 3. Tj-ljudet (Bokstavsbräde med ledtråd).
19 timmar sedan efter 3 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 7. Tj-ljudsmemory (Ord med uppläst ord).
20 timmar sedan efter 50 sekunders spelande.
Någon hade problem på nivå 1. Tj-ljudet (Bokstavsbräde).
20 timmar sedan efter 5 minuters spelande.
Någon hade problem på nivå 1. Tj-ljudet (Bokstavsbräde).
22 timmar sedan efter 5 minuters spelande.
Någon hade problem på nivå 1. Tj-ljudet (Bokstavsbräde).
22 timmar sedan efter 1 minuts spelande.

Träna på ord med Tj-ljudet genom att fylla i de ord som saknas.

Spelet Träna på ord med Tj-ljudet

Instruktioner till Träna på ord med Tj-ljudet

Tj-ljudet kan stavas med tj, kj, k eller ch.

Tj-ljudet stavas oftast med TJ om det står framför en hård vokal: A, O, U, Å.

Tj-ljudet stavas oftast med K om det står framför en mjuk vokal: E, I, Y, Ä, Ö.

1. Tj-ljudet (Bokstavsbräde)

BokstavsbrädeBokstavsbräde - Nivån innehåller 25 ord, men det visas max 10 ord per spelomgång. Spelaren visas ett bräde bestående av bokstäver i ett rutnät och ska dra med muspekaren eller fingret över bokstäverna tills ordet hittats. Orden som ska hittas är förlagda på brädet som enradiga ord och de listas i klartext bredvid ordbrädet. Klarar eleven att hitta alla efterfrågade orden har spelomgången vunnits. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta orden - och spelaren får försöka klara nivån igen.

2. Tj-ljudet (Länka ihop med beskrivning)

Länka ihopLänka ihop - Nivån innehåller 25 frågor, men det visas max 10 uppgifter per spelomgång. Spelarens uppgift är att länka ihop de 10 frågorna i de färgade rutorna med de mest passande svaren bland de vita rutorna. Varje färgad ruta kan bara länkas ihop med en vit ruta och tvärtom. Eleven får feedback på sina länkningar före inlämning och har 3 försök på sig att få alla länkar rätt. Det finns ingen tidsgräns. När eleven länkat alla rutor rätt har spelomgången klarats. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta länkarna - och spelaren får försöka klara nivån igen.

3. Tj-ljudet (Bokstavsbräde med ledtråd)

BokstavsbrädeBokstavsbräde - Nivån innehåller 25 ord, men det visas max 10 ord per spelomgång. Spelaren visas ett bräde bestående av bokstäver i ett rutnät och ska dra med muspekaren eller fingret över bokstäverna tills ordet hittats. Orden som ska hittas är förlagda på brädet som enradiga ord och de listas med dolda bokstäver bredvid ordbrädet. Klarar eleven att hitta alla efterfrågade orden har spelomgången vunnits. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas de rätta orden - och spelaren får försöka klara nivån igen.

4. Tj-ljudet, gissa ordet (5 gissningar)

Gissa ordGissa ord - Nivån innehåller 25 ord, men det visas max 1 ord per spelomgång. Här gäller det för eleven att hitta det sökta ordet eller meningen genom att föreslå bokstäver från alfabetet. Om den föreslagna bokstaven finns i det efterfrågade ordet fylls bokstaven in på rätt plats i luckorna. Om bokstaven inte finns i ordet så smäller en ballong. Klarar eleven att gissa rätt bokstäver och hitta ordet innan alla 5 ballonger tar slut har spelrundan vunnits. På sista försöket aktiveras en knapp så att spelaren kan få en ledtråd till ordet som gissas. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas det rätta ordet - och spelaren får försöka klara nivån igen.

5. Knäck koden (5 gissningar, giltiga ord)

MastermindMastermind - Nivån innehåller 25 ord, men det visas max 1 ord per spelomgång. Elevens mål är att lösa kodordet på maximalt 6 gissningar. För varje gissning får eleven veta om bokstaven ingår i ordet (gul), om den också är på rätt plats (grön) eller om den inte ingår alls (grå). De ord spelaren gissar kontrolleras mot vår ordbok i Svenska, vilket betyder att varje gissning måste vara ett giltigt ord. Klarar spelaren att lösa ordkoden och får fram det gömda ordet innan de 6 gissningarna tar slut har spelomgången vunnits. Efter varje spelomgång får spelaren feedback med mer info om kodordet som efterfrågades. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas det rätta ordet - och spelaren får försöka klara nivån igen.

6. Lucktext med TJ-ljudet

LucktextLucktext - Nivån innehåller 25 lucktext, men det visas max 10 lucktexter per spelomgång. Lucktexternas ordning slumpas varje spelomgång. I spelet får eleven 10 uppgifter med texter där vissa ord eller tal dolts. Dessa ord eller tal har ersatts med fält där eleven antingen ska fylla i rätt ord, eller välja rätt ord i en lista. Ibland visas ett frågetecken ? efter fältet - om spelaren klickar på det så visas en ledtråd till vad som efterfrågas. Eleven har 3 försök på sig att skriva rätt ord i spelets luckor. En lucktext kräver oftast att läsaren förstår sammanhanget i texten för att kunna fylla i rätt ord. Det kan därför vara nödvändigt att läsa texten flera gånger. Det finns ingen tidsgräns. När eleven fyllt i alla luckor rätt har spelomgången klarats. Är någon lucka för svår går det att klicka på knappen Avbryt - då visas vad som ska stå i alla luckor - och spelaren får försöka klara lucktexten igen.

7. Tj-ljudsmemory (Ord med uppläst ord)

MemoryMemory - Nivån innehåller 25 par (bestående av likadana ord som paras ihop med varandra), men det visas max 10 par per spelomgång. Elevens uppgift är att hitta två kort som hör ihop. Hittas två spelkort som hör ihop tas de bort från spelplanen. Spelomgången är klar när alla 10 kortpar har hittats och memoryt har tömts på spelkort. Det finns ingen tidsgräns. Är det för svårt går det att klicka på knappen Avbryt - då visas vilka kortpar som hör ihop - och spelaren får försöka klara nivån igen.

Beräkning av kunskapspoäng

Varje avklarad spelnivå ger 1 kunskapspoäng i Träna på ord med Tj-ljudet. Maximala antalet poäng (7 kunskapspoäng) uppnås när du klarat alla 7 nivåer. En bronsmedalj får du när du klarat en nivå 2 gånger och en silvermedalj efter 5 klarade omgångar. En guldmedalj får du när du klarat en nivå 10 gånger. I spelet Träna på ord med Tj-ljudet kan du totalt få 7 guldmedaljer. Man får endast kunskapspoäng för nivåer som inte klarats av förut, dvs de nivåer ovan som inte är gröna. Även när du har klarat av en nivå kan du fortsätta träna på den nivån, men det ger då inga kunskapspoäng.

Liknande spel

Ytterligare spelinformation

Ämne
Svenska
Målgrupp
Årskurs 4 - Årskurs 6
Spelskapare
Raderad användare
Uppdaterat
2023-04-27
Publicerat online
2016-10-10
Unikt id
5186
Sparat av
10-20 användare
Operativsystem
Webbläsare
Pris
Gratis

Recensioner

3.5
Totalt 476
5
235
4
43
3
40
2
25
1
133

Rapportera

Om du hittar ett stavfel eller annat som borde rättas till får du gärna ta kontakt med spelskaparen eller oss på Elevspel.

Skriv en kommentar nedan för att kontakta spelskaparen eller

Kommentarer


(Visas inte - endast för svar)
Det finns totalt 3 kommentarer om detta kunskapsspel.

Anonym
29 november 2022 09:22
Skulle kunna bli bättre super svår (jag går i åk 4)

Kul men svårt
Anonym
19 januari 2021 09:10
Om man använder dator ett det väldigt svårt att fixa så det blir rätt or det kommer typ alltid på en annan bokstav än vad man tänkt!
M
mellomelaki123
4 mars 2020 13:11
det var sårt men lite roligt

Fler fördelar med plusmedlemskap